RT Myriad - шаблон joomla Joomla

"Kluski na stół!" – konkurs i warsztaty kulinarne

Banie - 11 sierpnia 2018 r.

 

Kiedy pytamy o to, co stanowi o naszej tożsamości lokalnej, jedną z najczęstszych odpowiedzi jest regionalna kuchnia. Również badania statystyczne, przeprowadzane wśród turystów, wskazują, że lokalne potrawy w dużej mierze stanowią o wyjątkowym klimacie danego miejsca. Tożsamość ziem odzyskanych opieramy na wielu elementach. Jednak ze smutkiem należy odnotować coraz częstszy brak kultywowania przepisów, które nasze babcie przywiozły ze sobą w czasie osiedlania się na tych ziemiach po II wojnie światowej. Na tle kuchni innych krajów typowe dla kuchni polskiej i zachodniosłowiańskiej są węglowodany, czyli potrawy zbożowe – kasze, pieczywa i różnorodne potrawy mączne – kluski, pierogi, zupy, sosy czy fermenty. Kluski są wymieniane jako jedna z 20 najpopularniejszych potraw charakterystycznych dla naszej polskiej kuchni. 

 

 

 

Chcąc zachować pamięć o wyjątkowych wyrobach naszej regionalnej kuchni zorganizowaliśmy wyjątkowe wydarzenie o ponadlokalnym zasięgu! Na nasze zaproszenie odpowiedzieli ludzi z kilku okolicznych powiatów, tworząc to nadzwyczajne spotkanie jeszcze bardziej wyjątkowym. Na nasze wezwanie odpowiedziało kilka Kół Gospodyń Wiejskich, które pokazały nam kunszt i warsztat kulinarny, jakiego się nawet nie spodziewaliśmy. Dzięki licznie reprezentowanej grupie zdolnych gospodyń mogliśmy posmakować wielu regionalnych specjałów!

 

 

Obecni na wydarzeniu goście mogli zapoznać się z tradycjami kulinarnymi naszego regionu oraz zgłębić przepisy na polskie potrawy mączne. Wśród nich królowały oczywiście kluski. Przybyli goście szybko złapali wspaniały kontakt z gospodyniami, które opowiadały o przygotowanych specjałach, a także o działalności swoich kół. Była to też niepowtarzalna okazja do wzięcia udziału w zorganizowanych warsztatach kulinarnych, które skupiły się na technikach wyrabiania ciasta, oraz ważnych zasadach podczas gotowania potraw mącznych. Klimat podczas warsztatów był niepowtarzalny i mamy nadzieję, że uda się takowa zorganizować jeszcze nie raz! Zainteresowanie było ogromne, tym bardziej, że można było od razu praktycznie sprawdzić swoje umiejętności i porównać doświadczenia.

 

 

Jednym z najradośniejszych momentów były przygotowane zawody wyrabiania klusek na czas. Szczególnie młodsi mogli zobaczyć jak trudna to sprawa i ile trzeba wysiłku, by powstały prezentowane dania. Metod było wiele i każdą da się wykorzystać w swoim domu. Zawodniczki pokazały nie tylko umiejętności, ale także wolę walki i ducha serdecznej rywalizacji. Mąka się sypała, a noże fruwały! 

Wyniki zawodów "Kopytka na szybko!": (drużyny były podzielone zgodnie z przynależnością do Kół Gospodyń Wiejskich)

1. Nasze Lubanowo

2. Koło Gospodyń Banie

3. Koło Gospodyń "Barka" z Żabnicy

4. Sołectwo Sosnowo

 

 

Zwieńczeniem tych wspaniałych chwil było ogłoszenie wyników na najlepszą potrawę mączną "Kluski na stół". Cały dzień jurorzy odbierali przygotowane wcześniej dania od dumnych kucharek i nadawali im numery. Następnie nastąpiła degustacja  i nadawanie punktów. Sprawiło to jurorom wiele trudności, gdyż konkurs był bardzo wyrównany. Zwracano uwagę na walory smakowe, walory estetyczne, oraz użycie metod i składników tradycyjnych. 

Wyniki konkursu na najlepsze danie "Kopytka na Stół!":

1. Sołectwo Piaseczno

2. Koło Gospodyń "Barka" z Żabnicy

3. Nasze Lubanowo

 

 

Oprócz dań mącznych podczas naszego wydarzenia można było poznać jakie lokalne wyroby oraz ciasta cieszą się największym powodzeniem:

 

 

Dziękujemy wszystkim za obecność i mamy nadzieję, że za rok także uda się zorganizować podobne wydarzenie dzięki głosowaniu w Programie Społecznik. My spędziliśmy ten czas wspaniale i z pewnością możemy stwierdzić, że na Ziemi Bańskiej tradycyjna kuchnia ma się dobrze i jest w najlepszych rękach lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich.

Do zobaczenia!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasza strona korzysta ciasteczek dla Twojej wygody i zwiększenia funkcjonalności